1. Uitleg Hoornvlieswijzer

  Je bent nu op de videopagina van de Hoornvlieswijzer. Als je uitleg wilt over deze pagina, klik dan op 'start'.

  Als je geen uitleg wilt, klik dan op het kruisje rechtsboven in dit vakje. Je kunt altijd later nog uitleg krijgen. Klik dan rechtsboven op de knop 'uitleg Hoornvlieswijzer'.

  Start 1/9
 2. Menu

  In het linker menu zie je de onderwerpen en aandoeningen die je hebt gekozen. Je kunt het menu gebruiken om snel naar een bepaald onderwerp of behandeling te gaan.

  (Voor het overzicht raden wij je aan om in eerste instantie de blauwe knop 'Volgende video' te gebruiken.)

 3. Video's

  Video’s spelen automatisch af. Als je een video wilt pauzeren, klik dan midden in het videobeeld. Klik nóg een keer om de video weer te starten.

  Boven de video zie je over welk onderwerp en welke aandoening de video gaat.

 4. Volgende video

  Klik op de blauwe knop 'Volgende video' om de volgende video af te spelen. Wanneer je deze knop gebruikt, loop je stap voor stap door alle video's.

  (Klik op de grijze knop 'Vorige video' om de vorige video af te spelen)

 5. Meer informatie

  Hier vind je meer over de persoon in de video waar je nú naar kijkt.

  - Klik op ‘Alle video’s’ als je alle video’s van deze persoon wilt zien.
  - Klik op ‘Wat is … ?’ als je weten wat de aandoening van deze persoon inhoudt.

 6. Overzicht video's

  Rechts zie je alle video’s die er over dit onderwerp en deze aandoening zijn.

  - De blauwe stip geeft aan welke video je nú bekijkt.
  - Het grijze ‘vinkje’ aan de rechterkant geeft aan dat je een video al hebt gezien.

 7. Onderwerpen en aandoeningen

  Als je hier klikt ga je terug naar de pagina 'Onderwerpen en aandoeningen'. Hier kun je je keuze voor onderwerpen en aandoeningen veranderen en daarna weer verder gaan met de Hoornvlieswijzer.

 8. Informatiebladen

  Als je op 'Informatiebladen' klikt, kom je op een pagina met een kort-en-bondige uitleg over de aandoeningen die in de Hoornvlieswijzer aan de orde komen, en enkele behandelvormen.

  Bovendien vind je hier een serie interessante Cornea Magazines die door de Hoornvlies-patiëntenvereniging zijn gepubliceerd.

 9. Voorlichtingsfilms

  Als je op ‘Voorlichtingsfilms’ klikt, kom je op een pagina met korte, doch leerzame voorlichtingsfilms over hoornvliestransplantaties en overige behandelingen bij hoornvliesaandoeningen.

 10. Trefwoorden

  Als je op 'Trefwoorden' klikt, kom je op een pagina waar je trefwoorden vindt die verwijzen naar videofragmenten uit de Hoornvlieswijzer. Wanneer je een bepaald trefwoord aanklikt, krijgt je een overzicht van alle fragmenten waarin dit trefwoord voorkomt.

Downsyndroom en Keratoconus
 • Yvonne, moeder van Bob (27)
  Behandeling(en)
  • Corneal crosslinking


 • Wilt u deze video bewaren of een aantekening maken
  log dan in
  .


 • Paspoort is nog niet bekend
 • Wat is Keratoconus

  Keratoconus is een aandoening waarbij de normale vorm van het hoornvlies verandert. Bij keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan gewoonlijk, wat leidt tot verandering van de vorm. De vorm wordt dan kegelvormig, in plaats van bolvormig. Keratoconus begint meestal in de puberteit en komt in de meeste gevallen aan beide ogen voor. De aandoening neemt over het algemeen langzaam toe.

 • Corneal crosslinking

  Corneale crosslinking (CXL) is een techniek waarbij het hoornvlies wordt behandeld met vitamine B2-druppels en UV-A licht. Het hoornvlies wordt hierdoor steviger.

Downsyndroom en Keratoconus
Het hoornvlies bij mensen met het Downsyndroom is afwijkend van bouw. Het is gemiddeld dunner en met een grotere kromming dan bij mensen zonder Downsyndroom. Dit is een belangrijke reden dat de hoornvliesaandoening Keratoconus relatief vaker voorkomt bij mensen met het Downsyndroom. Om het gezichtsvermogen te verbeteren, is het aanmeten van vormstabiele contactlenzen (op medisch advies) een mogelijkheid. Dit meetproces gaat niet vanzelf en kost veel tijd en inzet en heeft een enorme impact op het kind en ouder. Ook de voorbereiding op een behandeling als een corneal crosslinking en het genezingsproces vergt aandacht en energie.

Gezien de complexe context van Down en Keratoconus zijn de ervaringsverhalen van twee moeders van kinderen met het Downsyndroom apart weergegeven in de vorm van twee 'mini-documentaires'.