INFORMATIEBLAD
Keratoconus (Kegelvormig hoornvlies)

Bij keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan gewoonlijk, wat leidt tot verandering van de vorm. De vorm wordt dan kegelvormig, in plaats van bolvormig. Keratoconus begint meestal in de puberteit en komt in de meeste gevallen aan beide ogen voor.

Download pdf
INFORMATIEBLAD
Fuchs’ Dystrofie (Hoornvlies-zwelling)

Fuchs’ dystrofie is een langzaam toenemende aandoening die ontstaat doordat de cellen van het binnenste laagje van het hoornvlies in aantal afnemen. Als het aantal cellen te veel afneemt, kan het hoornvlies troebel worden.

Download pdf
INFORMATIEBLAD
Keratitis (Hoornvlies-ontsteking)

Keratitis is een ontsteking van het hoornvlies. Het oog is rood, vaak het meest rondom en direct grenzend aan het hoornvlies, met daar een wat paarsrode kleur. In het hoornvlies zelf zijn troebele- of zelfs geheel witte gebieden te zien.

Download pdf
INFORMATIEBLAD
Map-Dot-Fingerprint Dystrofie (MDFD)

MDFD is een corneadystrofie. Sommige mensen merken er niets van. Anderen hebben last van terugkomende beschadigingen van het hoornvliesoppervlak (erosies) die lijken op het ‘droge ogen-syndroom’: wisselende visusklachten, lichtgevoeligheid (fotofobie), overvloedig tranen en een gevoel van zand in de ogen.

Download pdf
INFORMATIEBLAD
Hoornvliestransplantaties

Bij een hoornvliestransplantatie wordt het eigen hoornvlies geheel of gedeeltelijk vervangen door donorhoornvlies. Er zijn diverse technieken die worden toegepast van een Perforerende hoornvliestrans-plantatie tot een lamellaire voorste hoornvliestransplantatie of een lamellaire achterste hoornvliestransplantatie.


Download pdf
INFORMATIEBLAD
Corneal Crosslinking bij Keratoconus (CXL)

CXL behandeling is een methode om het hoornvlies mechanisch te stabiliseren. Deze behandeling is bedoeld voor patiënten met een toenemende vervorming en/of verdunning van het hoornvlies. Het doel van de behandeling is de progressie van keratoconus af te remmen of zelfs helemaal te stoppen.


Download pdf
INFORMATIEBLAD
Medicijnen bij hoornvliesaandoeningen

Afhankelijk van de hoornvliesaandoening wordt een medicamenteuze behandeling en nazorg voorgeschreven. Dit kan variëren van antibiotica, antivirale middelen, oogdruppels, gel of zalf tot corticosteroïden voor het remmen van ontstekingsreacties en om afstotingsreacties tegen te gaan.

Download pdf
INFORMATIEBLAD
Contactlenzen

Bij hoornvliesaandoeningen kunnen contactlenzen een grote bijdrage leveren aan het kijk- en leefcomfort. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van persoonlijke - medische - situaties. Dit informatieblad laat in grote lijnen enkele mogelijkheden zien met een globale sterkte zwakte analyse vanuit verschillende invalshoeken.



Download pdf
INFORMATIEBLAD
Hygiëne bij contactlensgebruik

Lenshygiëne is erg belangrijk. Contactlenzen trekken vuil aan en moeten zeer goed gereinigd worden. Als een lens niet goed gereinigd is, verslechtert de optische kwaliteit en vermindert het draagcomfort. Bijna alle verontreinigingen bestaan uit substanties die een ideale voedingsbodem zijn voor micro-organismen, met name voor schimmels!

Download pdf
SPECIAL
Minimagazine 2024
Najaar 2023
Voorjaar 2023
Najaar 2022
Voorjaar 2022
Najaar 2021
Bekijk alle magazines op oogvooru.nl