Behandelingen bij hoornvliesaandoeningen

Hier kun je voorlichtingsfilms zien over hoornvliestransplantaties en overige behandelingen bij hoornvliesaandoeningen.
Deze pagina zal door de tijd heen aangevuld worden.

 

PKP-transplantatie

In deze video voert dr. Marjolijn Bartels (oogarts en corneachirurg in het Deventer Ziekenhuis) een volledige hoornvliestransplantatie (PKP) uit. Hierbij worden alle lagen van het hoornvlies vervangen door een donorhoornvlies.

 

DMEK-transplantatie

In deze video voert dr. Robert Wisse (oogarts en corneachirurg bij Xpert Clinics in Zeist) een gedeeltelijke hoornvliestransplantatie (DMEK) uit. Een dergelijke operatie is momenteel de meest voorkomende hoornvliesoperatie.

 

Cross-linking bij Keratoconus

Dr. Robert Wisse (oogarts en corneachirurg van Xpert Clinics Oogzorg in Zeist) voert in deze video een CXL-behandeling uit. Het betreft hier een behandeling om de progressie van de hoornvliesaandoening keratoconus te stoppen of af te remmen.

Staaroperatie

Dr. Robert Wisse (oogarts en corneachirurg bij Expert Clinics in Zeist) voert in deze video een staaroperatie uit. Een dergelijke operatie is één van de meest voorkomende binnen de oogheelkunde.

 

Tweezijdige staaroperatie

In deze animatie wordt de tweezijdige staaroperatie uitgelegd. De video is afkomstig van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht (UMC) en is gemaakt in het kader van het BICAT-NL Implementatieproject.

 

Weefseldonatie

Dr. Marjolijn Bartels (oogarts en corneachirurg bij het Deventer Ziekenhuis) bespreekt het belang van weefseldonatie. Ook stipt zij pre- en post operatieve zaken rond hoornvliestransplantaties aan, en de impact die deze hebben op de patiënt en zijn omgeving.

Hoornvliestransplantatie

Een video van het Amsterdam UMC locatie AMC waarin oogarts Carla Nieuwendaal een theoretische verhandeling over hoornvliestransplantaties op een heldere en zeer concrete manier uitlegt.

 

Fuchs endotheeldystrofie

Een voorlichtingsfilm van het Oogziekenhuis Rotterdam over hoornvliestransplantatie bij Fuchs’ endotheeldystrofie. Deze transplantatietechniek wordt uitgevoerd in academische ziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken.