1. Uitleg Hoornvlieswijzer

  Je bent nu op de videopagina van de Hoornvlieswijzer. Als je uitleg wilt over deze pagina, klik dan op 'start'.

  Als je geen uitleg wilt, klik dan op het kruisje rechtsboven in dit vakje. Je kunt altijd later nog uitleg krijgen. Klik dan rechtsboven op de knop 'uitleg Hoornvlieswijzer'.

  Start 1/11
 2. Menu

  In het linker menu zie je de onderwerpen en aandoeningen die je hebt gekozen. Je kunt het menu gebruiken om snel naar een bepaald onderwerp of behandeling te gaan.

  (Voor het overzicht raden wij je aan om in eerste instantie de blauwe knop 'Volgende video' te gebruiken.)

 3. Video's

  Video’s spelen automatisch af. Als je een video wilt pauzeren, klik dan midden in het videobeeld. Klik nóg een keer om de video weer te starten.

  Boven de video zie je over welk onderwerp en welke aandoening de video gaat.

 4. Volgende video

  Klik op de blauwe knop 'Volgende video' om de volgende video af te spelen. Wanneer je deze knop gebruikt, loop je stap voor stap door alle video's.

  (Klik op de grijze knop 'Vorige video' om de vorige video af te spelen)

 5. Meer informatie

  Hier vind je meer over de persoon in de video waar je nú naar kijkt.

  - Klik op ‘Alle video’s’ als je alle video’s van deze persoon wilt zien.
  - Klik op ‘Wat is … ?’ als je weten wat de aandoening van deze persoon inhoudt.

 6. Overzicht video's

  Rechts zie je alle video’s die er over dit onderwerp en deze aandoening zijn.

  - De blauwe stip geeft aan welke video je nú bekijkt.
  - Het grijze ‘vinkje’ aan de rechterkant geeft aan dat je een video al hebt gezien.

 7. Video bewaren

  In de Hoornvlieswijzer zitten meer dan 350 video’s. Dit is té veel om allemaal te onthouden. Om je te helpen, is er de mogelijkheid om belangrijke fragmenten op te slaan en er een aantekening bij maken. Om dit te doen klik je op 'Video bewaren'.

  (J kunt alleen video’s bewaren wanneer je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd. Klik rechtsboven op 'inloggen' om een account aan te maken en/of in te loggen.)

 8. Onderwerpen en aandoeningen

  Als je hier klikt ga je terug naar de pagina 'Onderwerpen en aandoeningen'. Hier kun je je keuze voor onderwerpen en aandoeningen veranderen en daarna weer verder gaan met de Hoornvlieswijzer.

 9. Informatieblad

  Als je op 'Informatieblad' klikt, kom je op een pagina met een kort-en-bondige uitleg over de aandoeningen die in de Hoornvlieswijzer aan de orde komen, en enkele behandelvormen.

 10. Voorlichtingsfilms

  Als je op ‘Voorlichtingsfilms’ klikt, kom je op een pagina met korte, doch leerzame voorlichtingsfilms over hoornvliestransplantaties en overige behandelingen bij hoornvliesaandoeningen.

 11. Trefwoorden

  Als je op 'Trefwoorden' klikt, kom je op een pagina waar je trefwoorden vindt die verwijzen naar videofragmenten uit de Hoornvlieswijzer. Wanneer je een bepaald trefwoord aanklikt, krijgt je een overzicht van alle fragmenten waarin dit trefwoord voorkomt.

Acanthamoebe en mantelzorg
Video bewaren Ga terug
 • Jolanda (57)
  Mantelzorgpaspoort


 • Wilt u deze video bewaren of een aantekening maken
  log dan in
  .


 • Mantelzorger sinds2020
  Mantelzorger vanEchtgenoot met een hoornvliesaandoening
  Aandoening van de partnerAcanthamoebe Keratitis
  (Laatste) behandelmethodeVolledige hoornvliestransplantatie (2020)
 • Acanthamoebe

  Acanthamoeba keratitis is een ernstige infectie van het hoornvlies. De infectie wordt veroorzaakt door het eencellige micro-organisme acanthamoebe. Deze parasiet komt voor in besmet water. Dat kan in meren, zeeën en rivieren zijn, maar ook in leidingwater, zwembaden en grondwater.

Acanthamoebe en mantelzorg
Als iemand in je directe omgeving (ouder, partner, kind) te maken krijgt met een ernstige hoornvliesaandoening, dan heeft dat ook veel invloed op jouw leven als naaste. De impact van een oogaandoening en de behandeling daarvan is vaak groot en kan diep ingrijpen in het dagelijkse leven.
De zorg voor en het bijstaan van een naaste tijdens diens ziekteproces noemen we mantelzorg. Mantelzorg kan veel effect hebben op je eigen dag-invulling, werk, emoties. Hoe ga je daarmee om?

Jolanda blikt terug op de periode waarin haar man werd geconfronteerd met een parasitaire infectie.
Mijn video's