1. Uitleg Hoornvlieswijzer

    Je bent nu op de videopagina van de Hoornvlieswijzer. Als je uitleg wilt over deze pagina, klik dan op 'start'.

    Als je geen uitleg wilt, klik dan op het kruisje rechtsboven in dit vakje. Je kunt altijd later nog uitleg krijgen. Klik dan rechtsboven op de knop 'uitleg Hoornvlieswijzer'.

    Start 1/9
  2. Menu

    In het linker menu zie je de onderwerpen en aandoeningen die je hebt gekozen. Je kunt het menu gebruiken om snel naar een bepaald onderwerp of behandeling te gaan.

    (Voor het overzicht raden wij je aan om in eerste instantie de blauwe knop 'Volgende video' te gebruiken.)

  3. Video's

    Video’s spelen automatisch af. Als je een video wilt pauzeren, klik dan midden in het videobeeld. Klik nóg een keer om de video weer te starten.

    Boven de video zie je over welk onderwerp en welke aandoening de video gaat.

  4. Volgende video

    Klik op de blauwe knop 'Volgende video' om de volgende video af te spelen. Wanneer je deze knop gebruikt, loop je stap voor stap door alle video's.

    (Klik op de grijze knop 'Vorige video' om de vorige video af te spelen)

  5. Meer informatie

    Hier vind je meer over de persoon in de video waar je nú naar kijkt.

    - Klik op ‘Alle video’s’ als je alle video’s van deze persoon wilt zien.
    - Klik op ‘Wat is … ?’ als je weten wat de aandoening van deze persoon inhoudt.

  6. Overzicht video's

    Rechts zie je alle video’s die er over dit onderwerp en deze aandoening zijn.

    - De blauwe stip geeft aan welke video je nú bekijkt.
    - Het grijze ‘vinkje’ aan de rechterkant geeft aan dat je een video al hebt gezien.

  7. Onderwerpen en aandoeningen

    Als je hier klikt ga je terug naar de pagina 'Onderwerpen en aandoeningen'. Hier kun je je keuze voor onderwerpen en aandoeningen veranderen en daarna weer verder gaan met de Hoornvlieswijzer.

  8. Informatiebladen

    Als je op 'Informatiebladen' klikt, kom je op een pagina met een kort-en-bondige uitleg over de aandoeningen die in de Hoornvlieswijzer aan de orde komen, en enkele behandelvormen.

    Bovendien vind je hier een serie interessante Cornea Magazines die door de Hoornvlies-patiëntenvereniging zijn gepubliceerd.

  9. Voorlichtingsfilms

    Als je op ‘Voorlichtingsfilms’ klikt, kom je op een pagina met korte, doch leerzame voorlichtingsfilms over hoornvliestransplantaties en overige behandelingen bij hoornvliesaandoeningen.

  10. Trefwoorden

    Als je op 'Trefwoorden' klikt, kom je op een pagina waar je trefwoorden vindt die verwijzen naar videofragmenten uit de Hoornvlieswijzer. Wanneer je een bepaald trefwoord aanklikt, krijgt je een overzicht van alle fragmenten waarin dit trefwoord voorkomt.

Eigen regie
Pseudomonas
Uitleg Hoornvlieswijzer

Hanneke (60)

Pseudomonas

  • Hanneke (60)
    Behandeling(en)
    • Oogmedicatie


  • Wilt u deze video bewaren of een aantekening maken
    log dan in
    .


  • Paspoort is nog niet bekend
  • Pseudomonas

    Pseudomonas aeriginosa is een bekende bacterie die zelfs gewoon in leidingwater kan voorkomen. Een infectie kan leiden tot een bacteriële hoornvliesontsteking en treedt op indien het oppervlakkige deel van het hoornvlies is beschadigd. Deze ontsteking kan ontstaan bij te lang dragen van een contactlens (zuurstoftekort), een te strak zittende lens, een lens met een lage zuurstofgehalte, toxiciteit van contactlens-vloeistoffen of een beschadiging bij het in- en uitdoen van de lens. De bacterie kan ook aanwezig zijn in besmette lensvloeistoffen (bijv. te lang in gebruik), lenshouders of onvoldoende (lens)hygiëne.

  • Oogmedicatie

    Oogmedicatie wordt ingezet bij een diversiteit aan aandoeningen, waaronder ooginfecties, droge ogen, allergische reacties, glaucoom, oogontstekingen. Niet zelden zijn de geneesmiddelen die in de vorm van oogdruppels en/of -zalven, e.d. worden gebruikt ook bekend als geneesmiddel voor systemische toepassingen.