Onderwerpen

Donorhoornvlies van meer dan 40 jaar oud en nu staar

Communitymanager
12-07-2023
Ik ben in 1982 rechts getransplanteerd door dr. Deutman in Nijmegen. In 1990 heeft mijn linkeroog een donorhoornvlies ontvangen. Ik had indertijd keratoconus. Een brilcorrectie niet meer mogelijk door verregaande astigmatisme en een lens aan mijn rechteroog helpt ook niet omdat ik daar endotheelproblemen heb en de lenzen juist vochtophoping veroorzaken. Mijn zicht rechts is 10%, en door de tijd heen is het oog scheel gaan staan. Links heb ik overigens wel een scleralens met een zicht van 100%.
Recent zijn de endotheelcellen geteld. Het zijn er weinig én er is milde staar beide ogen geconstateerd. Rechts wil men staaroperatie doen en een DSEAK. Deze transplantatie gaat qua tijd beperkt mee. Stel als ik oud zou worden dan zou het transplantaat niet zo lang meegaan. Ik overweeg om het oog te houden zoals het is, dus geen verdere behandeling.
Links zou ik aan staar geopereerd kunnen worden. Want als je te lang wacht word de staar te hard en wordt een operatie moeilijker. Het dilemma is als ik mij  nu aan staar laat opereren kan dat ten koste gaan van het transplantaat uit 1982 die er nu helder uitziet. Wat moet ik doen. Mijn corneaspecialist zit in het Gelre Ziekenhuis en ik ben daar heel tevreden over, maar zou het niet mogelijk zijn als er een andere arts naar kijkt? Een second opinion?

2 reacties

Schrijf een reactie
Communitymanager
12-07-2023
Een heftige context. Bewonderenswaardig hoe het donorhoornvlies stand houdt. Een second opinion is altijd mogelijk. Doe dit wel in overleg met de behandelende arts. Dat is heel belangrijk. De corneaspecialisten in de Gelre Ziekenhuizen zijn zeer vakbekwaam. Je kunt, gezien je woonplaats, in overleg met hen treden en vragen of je in het Deventer Ziekenhuis een afspraak kunt maken. Daar zijn twee zeer goede hoornvliesspecialisten werkzaam met veel ervaring. 
Paul De Graaff
15-07-2023
Ik ken dit gevoel wel kiezen en een soort gokken, ik ben toch, enigszins ook weer geen  keuze weer een  transplantatie ondergaan. De kans dat je er op vooruit gaat is aanzienlijk,  en complicaties ja die kunnen optreden zoals altijd. Ik heb enkele maanden terug mijn zesde transplantatie gehad. Ik loop keurig in de levensduur van het gemiddelde transplantaat. Aangezien bij u al heel lang het transplantatie meegaat zal complicaties denk ik meevallen, maar ik ben uiteraard geen specialist. U kunt en mag mij ook telefonisch benaderen als er behoefte is. Met vriendelijke groet Paul de Graaff. 

Reageren kan alleen als deelnemer

Ben je al deelnemer? Dan kun je direct inloggen.

Word deelnemer