Onderwerpen

Fuchs in combinatie met hoge bijziendheid ( -11)

Leo Somers
11-12-2023
Ik heb begrepen dat bij een dergelijke combinatie de kans op een goed resultaat van  een transplantatie minder is doordat het netvlies vanwege de hoge bijziendheid minder van kwaliteit is. Klopt dat ? Wie kan hier op antwoorden ? Alvast bedankt.

6 reacties

Schrijf een reactie
Communitymanager
15-12-2023
Interessante vraag. Gezien het medische gehalte heb ik deze vraag onder de aandacht gebracht van een medisch specialist en een van onze wetenschappelijke adviseurs. Wordt vervolgd.
 
Communitymanager
17-12-2023
Van onze wetenschappelijke adviseur  
 
"Ik neem aan dat de vragensteller bedoelt te vragen of het juist is dat de resultaten van hoornvliestransplantatie wegens Fuch's Endotheel Dystrofie tegenvallen bij hoge bijziendheid.      
 
Het antwoord hangt af van de vraag of het gaat om de resultaten voor wat betreft overleving en helder blijven van het transplantaat of de resultaten voor wat betreft het gezichtsvermogen en met name de gezichtsscherpte (= onderscheidingsvermogen, dus het kunnen herkennen van heel kleine testletters of cijfers)      
 
Bijziendheid wordt veroorzaakt door een oog dat te lang is in verhouding tot de brekende kracht van hoornvlies en natuurlijke ooglens samen. Dat kan door: een langer oog dan normaal bij een normale breking van hoornvlies en/of lens een te sterke breking van hoornvlies en/of lens bij een oog met normale lengte een combinatie van a. en b.       
 
Een te lang oog heeft meer risico op een aantal netvliesaandoeningen dan een oog van normale lengte. Daardoor kan de gezichtsscherpte aangetast worden, dus slechter worden. Dat geldt voor alle ogen die langer zijn dan normaal en STAAT DUS LOS VAN EVENTUELE ZIEKTES VAN HET HOORNVLIES ALS FUCHS."  
Leo Somers
19-12-2023
Is mijn conclusie dan juist dat bij een gezichtsscherpte die nu bij mij 30 tot 40 procent is en een bijziendheid van - 11  een hoornvliestransplantatie  slechts een beperkte verbetering zal geven vanwege het lange netvlies ?  Ook dient eerst nog een staaroperatie plaats te vinden begrijp ik. De kans op gezichtsverbetering is voor mij van wezenlijk belang om de opreatie  al dan niet te laten doen. Ik heb al een keer een beperkte netvliesloslating gehad die toen gelaserd is. Graag uw reactie. 
Alvast bedankt. 
Communitymanager
19-12-2023
De adviseur probeert duidelijk te maken dat als er sprake is van fuchs' dystrofie het aantal endotheelcellen erg laag is waardoor de mogelijkheid is om een gedeeltelijk hoornvliestransplantatie te ondergaan. je krijgt dan nieuw stukje donorhoornvlies met voldoende endotheelcellen. De combinatie met een staaroperatie of eerst een staar en dan een hoornvliestransplantatie wordt vaak aangeboden. Maar dit staat dus los van de hoge bijziendheid.  Je vraag is heel begrijpelijk en ik lees uit je woorden dat je goed op de hoogte bent van wat er mogelijk is. Gezien het hoog medisch gehalte hetgeen je beschrijft en van deze kant geen inzage is in jouw medisch dossier, wil ik je adviseren om dat wat je hierboven hebt beschreven en jouw kijk op zaken hierover te delen met je behandelende oogarts. Deze heeft een accuraat beeld van het wel en wee van je ogen. Dan pas krijg je direct een verantwoord en onderbouwd richtinggevend advies op basis waarvan jij (in samenspraak met de arts) een weloverwogen besluit kan nemen.
Leo Somers
08-03-2024
Bedankt voor de reactie.
Hoe kan ik de video over de DMEK-operatie bekijken. Het is me niet gelukt tot nu toe. Graag een aanwijzing hiervoor of de toezending van een link.
Alvast  bedankt 
Met vriendelijke groet
Leo Somers
Communitymanager
08-03-2024
Je gaat naar de bovenbalk van deze pagina. Daar zie je onder andere 'Voorlichtingsfilm'. Klik daar op en je komt terecht op een pagina met verschillende video's waar je kunt kiezen welke je wilt zien, ook die van DMEK. Mocht het niet lukken, stuur dan een mail naar info@oogvooru.nl en verwijs even naar je vraag op de Hoornvlieswijzer. 

Reageren kan alleen als deelnemer

Ben je al deelnemer? Dan kun je direct inloggen.

Word deelnemer