Onderwerpen

Fuchs | Mijn wereld pleurde in elkaar

Communitymanager
31-12-2023
door Frans Schreutelkamp       
 
Het mooie spreekwoord ‘Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens’ heeft voor mij een bijzondere betekenis. Wat te doen als het klokje vastloopt? Mijn liefde voor klokken kreeg ik mee van mijn grootvader, die oude klokken kocht op de markt en ze opknapte. Als kleine jongen heb ik uren doorgebracht op de zolder van opa. Ik wilde (fijn)instrumentenmaker worden, maar mijn vader besliste anders. Het werd geen technische school, maar algemeen voortgezet onderwijs. Het beroep van klokkenmaker moest ik loslaten.    
 
Iedere dag is zo anders, zo onvoorspelbaar. Ik werk inmiddels 45 jaar bij de zeehavenpolitie als hoofdagent. Een dynamische en afwisselende baan met de hectiek van een van ‘s werelds grootste zeehavens, die van Rotterdam. Samen met partners als de Douane en het Havenbedrijf Rotterdam zorg ik, met mijn 350 collega’s van de zeehavenpolitie, voor de veiligheid in de Rotterdamse haven en op de haventerreinen. Mijn werk omvat zowel nautisch toezichthouden, milieuhandhaving, bestrijding van criminaliteit, grensbewaking en het afhandelen van incidenten op het water.    
 
Op z’n Rotterdams gezegd, m’n wereld pleurde in elkaar. Eén van de verplichtingen om mijn werk uit te oefenen, is de vijfjaarlijkse medische keuring voor de binnenvaart en de tweejaarlijkse zeevaartkeuring. Deze laatste onderging ik op mijn 59e. Beide ogen 100% zicht. “Chapeau, mijnheer Schreutelkamp”, kreeg ik te horen. De keuring voor de binnenvaart volgt een jaar later; pro forma, voor mijn gevoel. Verleden jaar zo gezond als een vis, maar blijkbaar nu even niet; zicht aan het linkeroog 60% en rechts 80%. En dat binnen een jaar! De boodschap komt binnen alsof ik een stomp in mijn maag krijg, die mij alle lucht ontneemt. Met dit zicht komt mijn werksituatie plotseling in een heel ander daglicht te staan en mijn 2e beroep, klokkenmaker, zie ik ook in duigen vallen. Want inmiddels had ik naast mijn fulltime werk als hoofdagent, ook van mijn hobby voor klokken werk gemaakt.    
 
Het bleef sluimeren; uurwerken repareren. In 2009 nam ik de stap om de deeltijdopleiding Uurwerktechnicus te volgen op de Vakschool Schoonhoven. Het was zwaar, zo naast mijn werk bij de politie. En na intensieve leer- en werkstages en vele studie-uren studeerde ik in 2014 af als gediplomeerd uurwerktechnicus. Een klein jaar daarvoor richtte ik mijn eigen bedrijfje op: De Tijdwinkel (www.detijdwinkel.nl). Ik werk daar één dag per week aan mijn wandklokken: Friese staartklokken, Schwarzwälder, Comtoises en dergelijke – ik repareer of restaureer ze stuk voor stuk liefdevol. Op dit moment ben ik een van de circa tweehonderd klokkenmakers in ons land.    
 
Bij mijn bezoek aan de oogarts volgde de diagnose snel: hoornvliesdystrofie van Fuchs. Het zicht bleef verslechteren, complicaties zoals dubbelzien, aura’s zien en problemen met het herkennen van gezichten werden steeds presenter. Je kijkt de hele dag door een soort mist, van zeer dichte tot nevel. Het beïnvloedt je sociale leven, je gaat contacten vermijden en raakt steeds geïsoleerder. De tijd schreed voort en medio 2018 was mijn gezichtsvermogen links gereduceerd tot 30% en rechts tot 60%. Ik kwam in aanmerking voor een hoornvliestransplantatie aan mijn linkeroog. Tot aan de transplantatie toe heb ik er vrij luchtig over gedaan. Maar op de dag van de operatie was dat even anders. Als politieman ben ik decennialang gewend de regie in handen te nemen en nu moet ik die voor een paar uur uit handen geven, een stevig dilemma. Het zorgproces na de succesvolle operatie verliep voorspoedig. In samenspraak met mijn oogarts besloot ik eind 2018 om rechts ook te laten transplanteren.    
 
Hoewel het mentaal en fysiek een zware periode is geweest, ben ik blij en dankbaar dat het ergste achter de rug is: in drie jaar tijd van twee goede ogen naar twee geopereerde ogen met een stukje getransplanteerd hoornvlies. Ik besef heel goed dat ik nog even te gaan heb voor alles weer in orde is. Ik weet ook dat er altijd een kans is op afstoting van de transplantaten. Een strak druppelregime is van belang. Mijn werkomstandigheden bij de politie zijn aangepast en ik kan mijn grote passie blijven uitoefenen, waardoor ik nog steeds één van de 200 klokkenmakers in Nederland ben.   Mijn dank gaat uit naar de onbekende donoren die hun hoornvlies na overlijden hebben afgestaan en naar alle oogartsen en medische teams van het Oogziekenhuis Rotterdam. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat ik de toekomst weer met een heldere blik tegemoet zie. 

5 reacties

Schrijf een reactie
Susan
01-01-2024
Ik kwam je verhaal vorig jaar tegen op de site van de HPV. Mijn zicht was toen ook heel erg achteruit gegaan en je verhaal kwam zo binnen! Zo herkenbaar! Ik wist toen 3 jaar dat ik Fuch's had, ik was toen 47. Heb de transplantatie alleen maar uitgesteld, omdat ik nog zo jong was (ben😁) en ook door de onzekerheid. Kende niemand met Fuch's en toen ik jou verhaal tegen kwam, man,  wat een herkenning. Je beschrijving van wat je nog wel en niet meer zag, de inspanning die je geleverd hebt, je werk, echt een brok van herkenning.  Afgelopen april is mijn linkeroog geholpen,. Doordat niet alleen het zicht, maar ook de conditie van het oog behoorlijk achteruit was gegaan, was ik binnen 3 mnd aan de beurt. Mijn 2e oog is afgelopen oktober geholpen, zicht met dat oog was nog 10%. Beide operaties goed gelukt 🙏 Ben nog herstellende, maar het heldere zicht wat ik nu al mag ervaren is echt waanzinnig! Ik blijf het zeggen; wat toch een wonder dat een hoornvliestransplantatie mogelijk is! Mogelijk door donoren, waar wij als ontvangers zeer dankbaar voor zijn! Maar ook door de kundigheid van de corneaspecialisten 🙏 Dank voor het delen van je verhaal! 
Frans Schreutelkamp
01-01-2024
Beste  Susan, fijn dat mijn verhaal je over de streep getrokken heeft. Mijn ogen zijn eind 2018 "gerepareerd"  Het is wat helderheid betreft helemaal top. De scherpte is bijna 100%. Wens je verder veel succes met het herstel  Groet Frans Schreutelkamp
Ger De Graaf
02-01-2024
Beste Frans,
Heel herkenbaar wat je schrijft over Fuchs. Het verlies van zicht is iets dat je leven en de dingen die je doet heel erg (meestal negatief ) beïnvloedt. Ook ik heb Fuchs maar daar kwam ik pas ongeveer twee jaar geleden achter. Bij mij ging het langzaam. Zo langzaam dat ik niet echt merkte. Wel steeds een nieuwe bril proberen en ik vroeg me steeds af waarom anderen wel goed konden zien vooral s avonds bij autorijden. Nachtblind zegt men dan.en de een ziet nu eenmaal beter dan de ander..ik neem het mijn opticien heel erg kwalijk dat ze me niet eerder hebben doorgestuurd naar een oogarts. Ik zag ook niet goed meer op een beeldscherm. Een witte achtergrond geeft veel strooilicht en dan zie je alles onscherp worden. Ik ben inmiddels 68 en met pensioen. Ik realiseer me nu hoe lastig het op het werk was en hoe moe ik soms was.  Ik voel met je mee als je verteld over je fijnmechanisch werk. Mijn werk was docent en onderzoeker Elektrotechniek aan een technische universiteit en dan specifiek Microelectronica en Micro-optica. Dan werk je met studenten aan microchips. Dus turen door een microscoop af en toe en veel ontwerpen en rapporten bekijken op beeldschermen. Vaak lastig, vooral in de coronatijd, gelukkig hoefde ik niet die kleine circuits niet meer zelf te solderen maar werken in de optica is natuurlijk een probleem met slecht zicht. Inmiddels maak ik mijn lopende projecten op de TU af en doe allerlei andere dingen als vrijwilliger. Ik was erg blij dat er de mogelijkheid van een DMEK operatie was en die heb in juni 2023 gehad aan mijn rechteroog (zicht 30%ongeveer ). De operatie zelf en het genezingsproces daarna is me heel erg meegevallen allemaal. Maar mijn zicht verbeterd maar heel langzaam. Ik hoop dat het nog meer wordt dan de 50% nu. Dit jaar het andere oog . Ik wens je veel succes met herstel  Voor je uurwerk werk/hobby tip ik je eens te kijken naar de videosystemen die tegenwoordig te koop zijn voor SMD soldeer stations. Werkelijk prachtig ingezoomde en vergrote beelden mogelijk  met een tafelstatief werkmicroscoop met videocamera.
Communitymanager
02-01-2024
Beste Ger,  Mooi en bijzonder verhaal!
Frans Schreutelkamp
03-02-2024
Beste Ger
Zo herkenbaar dit. Heel langszaam maar zeker gaat het zicht achteruit. Ik heb geluk gehad door door medische keuringen.
Ik heb 95 en 50% zicht en ben er heel blij mee. 
Elke keer dat er hechtingen verwijderd werden veranderde de scherpte.
De 50 % komt door ontstane keratoconus na de operatie. Het is niet anders. 
Met een hulplens kom ik ook hier aan de 95%. Alleen ik heb meer ruzie met de lens dan dat ik er gemak van heb. Dus dan maar zonder lens.
Ik heb heb dit nu geaccepteerd en dat geeft rust. En dat is ook wat waard.
Veel.succes met het verdere herstel en wi weet zien we elkaar ergens.
Ik sta.altijd open voor een ontmoeting
Groet
Frans

Reageren kan alleen als deelnemer

Ben je al deelnemer? Dan kun je direct inloggen.

Word deelnemer