Onderwerpen

Eiwitaanslag op nieuwe contactlenzen

Communitymanager
17-01-2024
Deze vraag is binnengekomen op een van onze socials. De kern van de vraag nodigt uit om deze op dit platform te plaatsen. 
 
Hallo, Ik heb cornea dystrofie (latice vorm) en draag al sedert 2014 sclerale lenzen, waar ik heel goed mee was! Maar nu heb ik de laatste 2 jaar problemen met de nieuwe lenzen die besteld worden. Ze slaan aan en ik krijg telkens een witte waas op mijn lens. Is er iets veranderd bij de fabricatie van de nieuwe lenzen? Vroeger nooit geen probleem gehad en nu van het kastje naar de muur! Ik kan helaas niet zonder mijn lenzen. Word er moedeloos van. 
 
De vraag is ook uitgezet bij een van onze specialisten. 

2 reacties

Schrijf een reactie
Jeroen Mulder, Visser Contactlenzen
17-01-2024
Hi, wat goed om wat contactlens gerelateerde vragen voorbij te zien komen! Ik help je graag hierbij. Het antwoord is alleen ingewikkelder dan je denkt/hoopt. Kortweg samen te vatten in 3 thema's. 1. de lens, 2 het gebruik en onderhoud van de lens en 3. het oog. 
Laten we beginnen met het eerste thema: Want ja, de contactlensmaterialen zijn (gelukkig) veranderd! Zowel de zuurstofdoorlaarheid als de gladheid is verbeterd. Het nadeel van nieuwe materialen is alleen wel dat deze kwetsbaarder worden. Hoe meer zuurstof er wordt doorgelaten, hoe brozer het materiaal moet worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de het oppervlakte van de lens. Tegenwoordig kan het materiaal superglad worden gemaakt, maar daardoor is het materiaal ook weer gevoeliger voor krasjes. Het is dus belangrijk dat je de tips en tricks van je specialist opvolgt hierin. Het tweede thema past hier naadloos op aan. Als je niet de juiste verzorgingsproducten gebruikt of niet voldoende gebruikt heeft dat invloed op het oppervlakte. Dat wordt daardoor ruwer en trekt vervolgens makkelijker vuil aan (sneeuwbal effect). 
En als laatste het oog zelf. Het oog zelf verandert ook gedurende je leven. Daardoor kan het zijn dat je pasvorm veranderd (en als er teveel of te weinig ruimte tussen het oog en de lens zit, verhoogt dat al de kans op aanslag). Maar ook de omgeving rondom het oog verandert als je ouder wordt. Veel mensen hebben een matige traanfilm omdat er bijvoorbeeld schilvertjes tussen de wimpers ontstaan of de oliekliertjes (Meibom) verstopt zijn in de oogleden. Gevolg is dat de traansamenstelling verandert en dan kunnen kleine deeltjes van vet, eiwitten of debris op het lensmateriaal slaan of zelfs het (saline) laagje tussen oog en scleralens troebel maken. Dat laatste heet ook wel mid-day fogging en ontstaat gedurende de dag (waardoor je de lens weer opnieuw moet inzetten). Maar we komen bijvoorbeeld ook heel veel make-up gerelateerde problemen tegen.
Mijn advies? Ga het gesprek met je contactlensspecialist aan en probeer aan de hand van bovenstaande thema's een voor zaken uit te sluiten. Soms is de oplossing heel simpel (overstap van vloeistof A naar B) en soms heel ingewikkeld en duurt het heel lang voordat de onderste steen boven is. 
 
Paul De Graaff
18-01-2024
Beste Jeroen,
Mooi om dit te lezen, een duidelijk verhaal in Jip en Janneke taal daar hou ik van. Scleralenzen zijn veelal een uitkomst maar dit soort problemen komen er wel vaak bij, en schoonmaken blijft een intensief en riskant werkje. 
 

Reageren kan alleen als deelnemer

Ben je al deelnemer? Dan kun je direct inloggen.

Word deelnemer