Onderwerpen

Scleralens past niet

Simone Slagboom
18-01-2024
Ik wil graag de volgende vraag voorleggen. Sinds maart 2023 is bij onze zoon (26 jr) ernstige Keratoconus vastgesteld. Sinds die tijd is hij aan het sukkelen met lenzen. Eerst heeft hij geoefend met het inzetten van normale harde lenzen. Toen dit lukte, zijn hem mini scleralenzen aangemeten. Deze gaven echter veel klachten; geirriteerde en droge ogen en een duidelijke afdruk van de lens op het oog. De conclusie was dat de passing niet goed was. Vervolgens heeft hij 17 verschillende passingen gehad, elke keer met hetzelfde resultaat. Daarna zijn we overgestapt op full sclera lenzen op advies van de cornea specialist omdat de mini sclera teveel rustte op het ooggebied rond de iris. Nu blijkt na twee passingen dat ook de full sclera niet optimaal zit. Dezelfde klachten als bij de mini sclera. 
Onze vraag is: herkent iemand dat de passing elke keer niet goed is? Hoe kan het dat dit elke keer gebeurd? Kan het ook zo zijn dat de vorm van het hoornvlies elke keer wijzigt waardoor de lens niet optimaal past?
We horen graag ervaringen!

2 reacties

Schrijf een reactie
Paul De Graaff
18-01-2024
Beste Simone,
Ik herken dit helemaal, ooit 45 jaar terug begonnen met scleralenzen en toentertijd met een beginnende keratoconus. Ik weet nog heel goed dat ik zo vaak terug moest omdat geen enkele lens paste. Maar na lang zoeken lukte het dan weer wel. Dit kwam ook omdat de Keratoconus continu veranderde en elke keer de pasvorm daardoor anders was. Het hele proces Keratoconus vraagt heel veel geduld van de patiënt. Nu nog ben steeds op zoek naar de juiste pasvorm van lenzen, hoewel ik geen keratoconus meer bezit. Maar voor en na elke hoornvliestransplantatie moet je  weer op zoek naar de geschikte lens. Maar bij de gespecialiseerde contactlenzen specialist moet je er uit komen zoals bij Visser en een Oculenti. Als je daar advies vraagt komt dat vaak toch goed is mijn ervaring. Mocht dat niet lukken is misschien een hoornvliestransplantatie een optie! Mocht je persoonlijk een gesprek willen kan dat.
 
Met vriendelijke groet Paul De Graaff,  coördinator ervaringsdeskundige HPV 
Jeroen Mulder, Visser Contactlenzen
19-01-2024
Beste Simone, wat goed dat je een reactie plaatst op dit forum! Toevallig was ik gistermiddag in Geldrop en heb ik gesproken met Chris, de optometrist waar je zoon op controle kwam. Deze casus kwam ter loops ter sprake en ik begreep van Chris dat hij een nieuwe lens heeft besteld om de druk nog beter te verdelen op de conjunctiva (het oogwit). Zijn conjunctiva is (blijkbaar) heel gevoelig voor druk, waardoor de bloedvaatjes direct zwellen (en dan zie je roodheid); dus die druk moet zo goed mogelijk worden verdeeld (vergelijk het met hakken of platte schoenen op een parketvloer).  
 
De uitdaging is alleen dat hoe verder je van het centrum van het oog komt, hoe ongeregelmatiger de vorm van het oog wordt en hoe uitdagender dan de passing wordt. De scleralens valt helemaal over de cornea heen, dus de cornea (of keratoconus) heeft geen invloed op de passing (daarom is dit vaak een hele fijne oplossing). Mocht dit niet werken, zou als alternatief een kleine harde lens (met bijvoorbeeld een zachte lens daaronder voor het comfort, ookwel piggyback genoemd) wellicht een oplossing zijn. Hoe dan ook; jullie zijn in goede handen bij Chris (ruim 20 jaar ervaring in medische lenzen)!   
 
Voel je vrij om te bellen of mailen als je nog verdere vragen hebt.    
 
Groeten, Jeroen (Manager specialisten Visser Contactlenzen)

Reageren kan alleen als deelnemer

Ben je al deelnemer? Dan kun je direct inloggen.

Word deelnemer